Sunday, 22 May 2011

Toturial Memasak Mee Goreng Pedas

Semalam adik kesayangan aku tu mintak aku bagi resepi mee goreng pedas. Hari tu aku dah ajar dia camane nak buat boleh pulak dia kata lupa. Adik aku yang sorang ni memang, dah ada anak sorang pun memasak fail lagi sabo jer la. Pagi ni aku buat sarapan mee goreng jadi dapat la aku hapdet resepi sekali, sudi2 la membacanya ye.


Bahan2


bawang merah dan bawang putih ditumbuk, udang dibuang kulit supaya senang nak makan, fish cake 3 keping, tahu dilimur garam dan digoreng kemudian potong kecik2.



mee kuning sebungkus, sos tiram 1 sudu besar, sos cili 4 sudu besar, kicap ikut suka hati banyak mana, telur sebiji kalau tak suka tak payah letak, cili blend 2 sudu besar.

Mari mulakan memasak



tumis bawang yang ditumbuk tadi sampai naik bau dan garing ya, ingat jangan sampai hangus.



bila bawang dah garing masukkan cili blend dan teruskan menumis sampai cili blend tu masak



seterusnya masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. Kacau rata semua bahan sampai sekata, kemudian masukkan udang yang dah dibuang kulit dan dibersihkan. Kacau2 lagi sampai udang sedikit masak.



bila udang dah hampir masak masukkan pula fish cake dan kacau lagi. Selepas itu bolehla masukkan mee kuning tadi. Mee kuning tu kena basuh dulu ya kang rasa pahit kapur plak. Gaul2 kan mee supaya bahan sosnya sebati pada mee.



kemudian bolehla masukkan tahu goreng yang dah dipotong2 tadi dalam mee. Tak lupa masukkan la sawi yang dah dibasuh bersih dan tauge. Kacau2 la mee tu supaya sayur dan mee sekata. Opps lupa la nak letak telur tadi. Untuk kali ni aku terlupa nak masukkan telur la pulak. Telur sepatutnya masukkan sebelum masukkan mee, tapi tak bubuh telur pun tak apa tak jadi hal lah. Kacau2 sampai sayur layu baru tutup api.



mee goreng dah masak hidang la, jemput makan semua.

3 comments:

Cik Ina Do do Cheng said...

kecur air liur, dah lah belum sarapan ni. baru je jerang nasi. pagi tadi sibuk tu yang malas sarapan. mee basah cam ni sedap.

LIPISLADY said...

Sallam,

Wahh,..sedapnya,
terliurlah pulak,

Anonymous said...

Perghhh...sdap doee!!!...