Monday, 19 December 2011

Sekejap Ada, Sekejap Hilang : Oreo Muffin & Butter Cheese Cake!

Assalamualaikum,

Sepanjang minggu lepas memang aku la orang yang paling bz kat dalam dunia ni kot kalah perdana menteri. Bukan bz apa pun cuma rumah aku ni dipenuhi dengan kanak2 rebina yang kehilangan pengasuh. Sebenarnya kakak ipar aku dah berjaya memecat pembantu rumahnya yang gatal nak kawin, dan dengan murah hatinya kakak ipar aku terus hantar pembantunya tu balik negara asalnya. Lapang sikit negara ni bila dah kurang sorang warga asing, bukan apa dah keja nak tak nak je yang banyaknya dok bergayut kat telefon baik hantar balik lagi bagus.

Sementara waktu ni MIL aku la yang terpaksa menjaga budak2 ni, bila dah bosan duduk kat rumah sana tu MIL aku berhijrah plak kat rumah aku bersama2 cucu2nya. Apa lagi suka la anak2 aku ni bila dah berkawan dengan sepupu2nya , memang riuh rendah rumah aku dari celik mata sampai ke malam. Yang tak kering tangannya aku bila memasak sekejap je licin, maklum la budak2 bila dah banyak bermain cepat lapar hidang apa je habis.

Apa yang tak bestnya ialah aku tak dapat pun nak menjengah blog, nak tekan onn lappy pun tak sempat. Mujur semalam kakak ipar aku ambil anak2nya dapat la aku ngan MIL berehat puas2 sadmpai hari ni. Opps panjang plak mukadimah aku ya heee... sebenarnya nak update oreo muffin ngan butter cheese cake yang aku buat minggu lepas tapi tak sempat nak tayang sebab bz.



oreo muffin resepi dari blog dapur tanpa sempadan sapa lagi mat gebu la



memang best oreo muffin ni, gebu dan manisnya pun sedang2 aje. kesian kan tak dapat nak ambik gambar cuma gambar ni je yang sempat di snap yang lain dah masuk mulut buaya heee... budak2 ni mintak buat lagi tapi tak sempat nak buat sebab bila nampak je oreo dorang dah ngap dulu mana nak jadi muffinnya. Lain kali kena senyap2 je kalau nak buat dan yang penting oreonya kena sembunyikan dulu heee...



butter cheese cake ni plak ambik resepi kat blog cik ina do do cheng.


sedap butter cheese cake ni tau, aku buat dua loyang satu loyang tak bercorak dan satu yang bercorak geli geli ni hee.. yang tak bercorak tu keluar oven je terus kena serbu sampai licin. seronok gak bila ramai budak2 ni sebab dorang suka makan tu yang bersemangat nak membaking tu.

Banyak lagi senarai kek dan muffin yang aku nak try buat sementara ramai budak2 kat rumah ni, lagi pun ada yang rajin nak tolong makan tu yang seronok tu.

Friday, 9 December 2011

Layan Winter Sonata

Assalamualaikum,





Aku rasa mesti ramai yang sukacerita ni sebab ada feeling2 yang menyuntuh hati sampai ada yang menangis sama atau tak kurang yang sampai berangan terbang ke korea dek kerana pemandangan musim saljinya yang paling indah. Sekarang kalau tak dapat tengok salji kat korea nak tengok salji kat Malaysia pun ada, paling dekat ada kat ICT Shah Alam kik.kik.kik... tiruan punya.

Aku dah lama tengok winter sonata ni masa pertama kali muncul kat TV tapi masa tu versi alih bahasa punya bukan versi bahasa korea. Masa tu masih belum jadi mak budak lagi memang giler la ngan heronya yang hensem tu. Kelakar plak suami aku ni baru je kenal ngan winter sonata ni, tiap2 malam sekarang ni dok melayan winter sonata sampai aku nak tengok TV tak boleh la pulak. Penat la aku nak menunggu abis 20 VCD tu.

Thursday, 8 December 2011

Donut Segera

Assalamualaikum,

Orang lain makan donut masa minum petang aku plak makan donut waktu malam. Bukan apa lepas makan malam rasa lapar lagi mujur gak ada donut dalam peti ais boleh gak di goreng. Donut ni kira yang frozen la tapi bukan beli tau ni pemberian kakak ipar tu pun MIL dia yang tolong buatkan, aku plak memang dah lama tak menguli donut ni lenguh tangan (malas sebenarnya hee...). Dah dua malam berturut2 aku dan anak2 mengadap donut ni sedap plak sebab gebu je lagi2 bila salut ngan gula anak2 aku macam semut plak hee...



Sedar tak sedar 6 ketul donut masuk perut aku, apa la kuat makan betul hee.. donut dalam peti ais dah abis esok nak makan apa plak ermmm.

Wednesday, 7 December 2011

Antara Asam Rebus Dan Sambal Telur

Assalamualaikum,

Rutin harian aku sebagai seorang surirumah ialah memasak nak tak nak kena gak memasak untuk anak2 dan suami. Suami aku ni bab makan memang senang, tak yah pening2 kepala pikir nak masak apa kalau dapat makan lauk sambal pun jadi. Anak2 aku pulak kalau dapat makan ikan goreng ngan sayur bayam makan memang bertambah-tambah, senang kerja aku.

Bila dah selalu sangat makan sambal2 ni kengkadang aku plak yang naik jemu walau dorang tak jemu2. Aku masak plak lauk asam rebus tau apa suami aku kata? dia kata dari U masak kuah cam ni baik U masak sambal telur lagi sedap! heran aku tak sakit ke perut dia asyik nak makan lauk sambal je. Anak aku pun dah jadi cam abah dorang, bila aku masak sibuk kata mama nak makan telur pedas! sabo je aku.


 

Asam rebus ikan tongkol ni aku sorang je yang makan, anak2 cuma hirup kuah je, agak2 menagis tak ikan tu bila orang tak nak makan dia.


Sambal telur puyuh ni laju je dorang makan

Apa yang membuatkan aku rasa beruntung bila suami ngan anak2 tak cerewet tentang makan, walau makanan tengah hari di bawa ke makan malam pun tak kisah. Tak sampai la mintak aku masak lauk lain untuk makan malam, kan senang kerja aku. Aku plak bila rasa nak makan asam rebus atau asam pedas tunggu la bila balik umah mak atau bila mak mertua datang umah aku, baru berselera makan.

Saturday, 3 December 2011

Brownies Cream Cheese : First Time Ni

Assalamualaikum,

Lama tak post makanan dalam blog ni rasanya, bukan apa cuma tak de buat makanan yang gempak2. Ni dah kira gempak ar aku cuba membaking brownies cream cheese buat pertama kalinya sepanjang umur aku. Biasa buat kek coklat je, dek kerana selalu tengok brownies cream cheese kat blog Cik Ina Do Do Cheng membuatkan aku terliur. Apa lagi akupun menggigihkan diri mencuba resepi ni. Resepi Brownies Cream cheese ni aku ambik kat blog Cik Ina Do Do Cheng ya sesapa yang nak try buat sila ambik resepi.



Mula2 buat brownies dulu. Caranya cam ni:

cairkan 250g butter kemudian campurkan 1 cup serbuk koko dalam butter yang dah dicairkan.
pukul 1 1/2 cup gula castor dengan 3 biji telur (aku guna 4 biji telur saiz kecik)
masuk campuran telur tadi dalam butter dan koko, kacau sebati
masukkan 1/2 cup susu sejat dalam adunan dan kacau rata
masukkan 1 1/2 cup tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit kedalam adunan dan kacau sebati
masaukan adunan kedalam loyang yang telah dialas dan bakar, jangan lupa panaskan oven dulu ya.

sediakan  cream cheesenya pula
pukul 250g cream cheese sampai gebu
masukkan 100g gula castor dan pukul sebati
masukkan pula 1 biji telur dan dipukul lagi
tuang atas brownies tadi dan buat corak guna lebihan brownies
bakar sampai cream cheese masak



corak keras tangan hee...
 
 

terhitam la pulak, salah sapa ni oven ke aku yang tak pandai nak ejas suhu heee...




nyum.. nyum... sedapnya, walau atas cream cheese tu hitam tapi ok je cuma termanis sikit sebab terlebih bubuh gula

Ni baru first time aku buat cream cheese brownies, lain kali bila buat aku dah tau apa yang patut aku buat. Misalnya aku guna loyang kecik tapi adunan nya tak padan ngan loyang aku nampak gaya kena beli loyang lebih besar.

Apa la tadi aku tak siap taip dah terpublish ni baru complete N3

Wednesday, 23 November 2011

Makanan Kegemaran Time Pregnant

Assalamualaikum,

Hari ni aku nak cerita pasal tabiat makan aku masa pregnant, aku rasa semua orang mesti ada makanan kegemaran masa pregnant. Masa awal2 kehamilan aku dulu aku jadi gila dengan kek coklat kalau boleh hari2 aku nak makan kek coklat. Suami aku yang tengok kek coklat sampai dah muak sebab dia bukan suka makan kek coklat pun.





Bila masuk trimester ke2 plak aku dah tak minat kek coklat tapi beralih plak pada kek batik tapi masih gak bercirikan coklat. Sebenarnya aku tak suka sangat pun nak makan kek batik ni masa tak pregnant, pendek kata kalau ada terhidang kek batik aku tak jeling pun. Tapi kali ni aku rasa kek batik la makanan yang paling nikmat kat dunia ni. Dalam peti ais mesti ada kek batik tak putus2 bila abis je mesti aku buat lagi. Sampai dah masuk trimester ke3 ni aku masih suka makan kek batik lagi. Apa yang sedap sangat pun aku tak tau sampai kan anak perempuan aku yang tak berapa suka makan kek batik pun dah mula suka makan. Apa taknya bila mamanya ni asyik masak dan makan kek batik si anak dara pun mula ikut sekali.





Budak2 ni pun dah jadi suka makan kek batik cam dorang plak yang mengidam


Pregnant kali ni aku suka sangat makan makanan yang manis2 terutamanya pencuci mulut, bila tengok TV ada tunjuk pencuci mulut mula la rasa gatal je nak makan. Takut gak aku kang dapat kencing manis plak time pregnant ni tapi mujur plak takde kena. Orang kata kalau time pregnant suka makan yang manis2 dapat anak perempuan. Mungkin jugak kot sebab dah dua kali scan tak nanpak lagi jantina baby, selalu kalau scan tak nampak tu mesti anak perempuan. Dapat anak lelaki atau anak perempuan aku tak kisah janji sihat lagipun aku dah ada anak lelaki dan perempuan kira ok la tu.

Friday, 18 November 2011

Kisah Hilang Anak

Assalamualaikum,

Cerita pasal anak pompuan aku terhilang masa berjoli kat Jusco Bukit Tinggi semalam mengingatkan aku pasal anak2 aku yang agak aktif ni tak kira yang perempuan atau lelaki. Anak lelaki aku baru berumur 2 tahun setengah tapi orang selalu ingat umurnya lebih dari tu sebab fizikalnya yang agak besar dan keletahnya yang tak tau diam.  Orang mesti kata dia budak perempuan sebab rambutnya gulungnya yang panjang.
 
Masa raya puasa hari tu kami sambut di Terengganu, masa berbuka puasa kat rumah Tok suami aku kat Kuala Berang anak lelaki aku ni telah menghilangkan diri sampai kecoh kitorang mencari keliling rumah. Sebenarnya rumah Tok bersebelahan ngan masjid Kuala Berang, betul2 bila turun tangga terus masuk pagar Masjid. Waktu kami nak balik ke Kuala Terengganu anak aku ni dengan sepantas kilat telah turun dulu ingat terus masuk kereta rupanya boleh pulak merayap ke lain. Bila aku masuk kereta tengok anak aku tak ada apa lagi terus la aku gelabah mencarinya tapi keliling rumah pun tak ada. Aku terjerit2 panggil nama anak aku dibantu sedara mara yang lain. Aku terfikir nak cari kat Masjid mana tau panjang langkahnya ke sana tapi kat bahagian pintu depan tak ada rupanya dia duduk dengan sorang pak cik yang datang kat Masjid tu kat wakaf sebelah tempat parking tengah menangis. Walau Masjid tu sebelah jer ngan rumah Tok tapi anak aku ni tak biasa lagi ngan kawasan tu jadi dia tak tau jalan nak balik rumah. Mujur jugak masa tu belum ramai orang datang kat Masjid kalau tak risau gak aku ngan kereta yang keluar masuk.
 
 
Bila dah mengantuk baru la boleh duduk diam budak ni

Anak lelaki aku ni jenis yang tak tau takut walau dia tak kenal orang tapi dia boleh layan sembang. Kalau berjalan tak pegang tangan dia kuat2 komfem dia hilang sekelip mata sebab tu kalau pegi beli barang dapur kat Tesco aku paksa dia duduk dalam troli walau dia menggelupur nak keluarpun aku tak bagi. Kalau boleh memang tak nak bawak anak2 aku ni ikut pegi beli barang tapi sebab dah tak ada sapa nak tunggu dorang kat rumah terpaksa juga la bawak.

Anak perempuan aku plak semalam la kali pertama  dia hilang sebab biasanya dia memang kalau berjalan tak pernah jauh dari aku. Masa anak perempuan aku ni hilang dia tengah jalan ngan Mak Ngahnya sebab aku tengah melayan si anak lelaki aku. Bila aku pegi kat Kakak aku, aku tanya mana anak aku kakak aku kata dia baru je pegi  kat aku masa tu la aku gelabah sebab dia tak de plak kat aku. Rupa2nya masa anak perempuan aku ni nak pegi kat aku sorang perempuan cina ingat anak aku dah hilang emak dan dia hantar anak aku kat kauter bayaran dan orang kat situ terus hantar anak aku ke kauter info. Memang sekejap sangat benda ni berlaku semuanya disebabkan salah faham. Syukurlah bukan kes curi anak kalau tak meraung aku jawabnya.

 
walau pun perempuan ligatnya boleh tahan jugak dia ni

Disebabkan anak2 aku yang aktif ni memang suami aku tak pernah nak bagi aku pegi shopping atau jalan2 sendiri bawak anak2 aku melainkan dengan adik beradik aku atau dengan adik beradik suami aku. Suami aku takut aku tak larat nak kawal anak2 aku yang aktif ni. Kalau hari biasa tak ada orang datang rumah aku, memang kami anak beranak berkurung aje dalam rumah. Bila duduk kat rumah pintu grill sentiasa kena kunci sebab kalau tak dikunci laju aje sikecik ni membukanya dan terus keluar pagar. Walau kawasan kejiranan aku ni selamat tapi aku takut anak aku ni terlebih2 kawasan plak dia merayap so kalau main waktu petang kat depan rumah pun aku kena tengok dorang takut hilang.

Thursday, 17 November 2011

Berjoli Sakan!

Assalamualaikum,

Hari rabu semalam aku buat check up perut sambil scan baby dalam perut yang anak aku panggil baby pusat kat Klinik Ibu dan Anak kat Bukit Kuda. Punya la ramai umat manusia nak pengsan aku menunggu giliran, no giliran aku 2030 bermakna aku orang yang ke 30. Walau sampai kat sana sebelum pukul 8pagi tapi dah ramai yang sampai lebih awal makan hati aku dibuatnya. Masa aku datang bulan lepas tak ramai orang, pukul 10pagi aku dah siap tapi semalam pukul 1petang baru dapat balik naik kematu aku menunggu giliran. Apa yang membuat aku nak geram bukan apa dorang tak ikut pun no giliran tu sebab nak bagi baby2 kecik dulu habis walau datang lambat. Mak2 baby yang bawak perut ni kena la menunggu cam penunggu klinik nasib aku tak jadi hantu terus kat situ.

Okey la penat aku membebel cerita semalam hari ni aku berjoli sakan ngan anak2 dan anak saudara dan kakak2 aku sekali kat Jusco Bukit Tinggi. Saje lepas gian sebab dah lama tak membuang masa kat sana tupun sebab dorang datang umah aku dapat gak aku mengajak dorang berjoli.


Sebelum berjoli budak2 ni sempat xsesais dulu nak kuruskan badan. boleh gitu...


Budak2 start berjoli kat dalam tempat permainan, geram aku tengok budak rambut panjang ni dah la tak nak potong rambut nak diikat rambut pun takmo


Suka sangat anak2 aku ni kalau dapat berkurung kat tempat permainan camni ajak balik pun takmo



Tengok tu sampai berenang dalam lautan bola lagi tu



walau kat tempat permainan pun sempat baca buku lagi anak buah aku ni



Main sepuas2 hati budak ni



Ada hati nak main game kereta budak kecik ni kaki pun tak sampai nak tekan, layan aje la...



game tembak2 pun nak cuba


Kalau bawak budak2 ni berjoli memang tak de harapan aku nak kemana2 melainkan layan aje dorang kat tempat permainan ni. Kalau ikutkan dorang sampai Jusco tutup pun diorang boleh main lagi, camtu la anak2 aku ni kalau dapat main.

Memang dalam sejarah betul anak aku yang pompuan ni boleh hilang plak, melilau aku mencari rupa2nya ada orang yang hantar anak aku kat information kauter sebab orang tu ingat anak aku ni hilang emaknya. Tak  sempat di umumkan satu Jusco kakak aku lagi cepat tanya kat security suh cari anak aku dan security tu kata anak aku baru jer sampai kat kaunter tu, berderau gak darah aku hilang anak.

Tuesday, 15 November 2011

Burung Ruak2 ke Burung Wak2 dan Cerita Mistik La Sangat....

Assalamualaikum,

Sekarang ni kat kampung tengah musim orang mencari burung, tetengah malam je mesti terdengar orang panggil burung. Masa aku kecik2 dulu selalu ikut aruah bapak pegi mendekut burung wak2 atau burung ruak2. Masa dulu guna seruling nak panggil burung ni sampai penat muncung meniupnya tapi orang sekarang dah kreatif pasang jer tape bunyi seruling tu nak panggil burung jimat air liur.

Anak saudara adik ipar aku lagi hebat siang2 hari pun dia boleh tangkap burung ruak2 ni tak yah guna tape pun, tapi ikut cuaca jugak katanya kalau mendung2 banyak burung keluar masa tu la dia guna skillnya nak tangkap burung ruak2. Masa balik kampung hari tu dapat la aku merasa makan burung ruak2 lagi ada la 5 ekor di goreng ngan dibuat masak sambal memang sedap. Masa nak balik dapat lagi 4 ekor apa lagi sambar aje la bawak balik.


burung ruak2 goreng pun sodap, ni burung ruak2 campur ngan burung ayaman dagingnya sedap sampai ketulang.


Ada juga kisah mistik tentang memanggil burung ruak2 ni, masa umur aku 11 tahun mak ngan aruah bapak aku tengah syok memanggil burung ruak2 kat belakang rumah kami. Zaman tu rumah kecik pun dibuat kat belakang rumah so kalau nak membuang air tu terpaksa la ke belakang rumah. Tengah malam tu aku sakit perut, disebabkan mak ngan aruah bapak tengah mendekut burung so tak payah la aku susah2 nak ajak temankan pegi rumah kecik, dengan beraninya aku pegi sorang2 tapi diorang tak sedar pun aku pegi sebab tengah kusyuk. Tengah aku berhempas pulas mengeluarkan isi perut tetiba aku nampak mak ngan aruah bapak terkocoh2 berkemas nak balik rumah. Disebabkan aku tak bawak pelita kerumah kecik diorang tak nampak aku tapi aku nampak diorang sebab ada cahaya bulan sikit2 so mak ngan aruah bapak aku menonong je naik rumah tinggalkan aku sorang2 kat rumah kecik. Tak lama lepas dorang naik rumah aku pun menyusul naik ke rumah, tetiba je dorang pandang satu sama lain pastu ketawa guling2... aku pun jadi kompius nape dorang ketawa.

Rupanya mak ngan aruah bapak aku kelam kabut berenti mendekut dan naik ke rumah sebab dorang ingat hantu burung ruak2 dah turun nak mengacau dorang mendekut sebab malam tu sekor burung pun tak de yang sangkut kat jaring. Rupa2nya hantu kepala hitam, aku la tu yang mengeluarkan bunyi2 seram dari rumah kecik. Sebab dorang tak tau aku yang tengah membuang air kat rumah kecik malam tu sebab tu la dorang cuak semacam bila dengar bunyi pelik rupa2nya anak bertuah dorang ni  disangka hantu hee... Kelakar je aku rasa masa tua orang tua pun takut hantu aku ingat budak kecik cam aku je yang takut. Sebenarnya orang dulu2 percaya yang burung ruak2 ni ada penunggunya sebab tu la bila nak mendekut burung ruak2 ni ada pantang larangnya. Contohnya kalau dah berjam2 mendekut sekor burung pun tak dapat, bila ada benda pelik je kena terus berenti mendekut dan balik sebab orang dulu2 kata tu maknanya penunggu burung ni nak mengganggu. Betul ke tak hanya mereka yang tahu terpulang la nak percaya ke tak.

Pengajaran dari kisah aku ni ialah jangan la mudah terpengaruh ngan cerita2 mistik nanti nak pegi toilet pun nak kena mintak temankan.

Monday, 14 November 2011

Sotong Paprik

Assalamualaikum,

Semenjak kebelakangan ni aku dah kekeringan idea nak menulis N3 kat blog aku ni kesian blog aku ni dah naik sawang sana sini. Apa pun blog2 kegemaran aku tetap aku singgah cuma tak tinggal jejak je. Kenapa jadi malas nak menulis ye agaknya pembawakan mak budak kut hee...

Dah lama tak masak sotong sebab bila makan sotong je suami aku komplen gatal hidung tapi dia gak yang makan banyak, sedap katanya. Aku suka sotong yang kecik2 ni sebab lembut je bila makannya tak liat cam sotong yang besar bapak. 


Sotong Paprik

Resepi sotong paprik

sotong 
bawang putih
bawang merah
cili blend
serai
daun limau purut
sos tomato
sos tiram
kicap pekat
sayur campur

tumis bawang merah, bawang putih dan serai yang diketuk sampai naik bau
masuk cili blend tumis sampai garing 
masuk sos tiram, sos tomato dan kicap pekat
tambah air untuk jadikan kuah
masukkan sayur campur dan daun limau purut
masukkan sotong yang dah digoreng separuh masak
perasakan dengan garam dan gula
kacau sebati sampai masak
nak masam perahkan jus limau sikit atau buh tomato



Sempena besday suami dan anak pompuan aku walau tak sama tarikh saja buatkan sekali untuk jimat kos heee...

soalan matematik : mama kenapa lilin abah ada 4 umur abah 4 tahun ya? umur deq la 5 tahun.
jawapannya : saja nanti kalau letak banyak2 penuh kek dengan lilin bila nak tiup abis air liur bersembur heee..

Monday, 24 October 2011

Sedapnya Avokado Ni!

Assalamualaikum,

Dah lama nak makan buah avokado dari indonesia ni duk mencari2 akhirnya jumpa kat stesen bas klang harga sekilo RM12, beli la 2 biji harganya RM 10. Buah avokado dari indonesia ni besar2 tak macam yang selalu jumpa kat pasaraya terkemuka tu cenonet je dan tak masak. Buah ni sedap makan camtu aje atau buat salad atau jus, ada orang kata selera aku pelik biar la janji aku suka.



Besar buah avokado ni muat2 piring cawan, belah dua dan buang bijinya, aku try semai bijinya kot2 mau hidup kalau ditanam dapat anak cucu makan nanti hee..



Sebelah dari buah avokado ni aku makan ngan susu pekat campur perahan limau nyam..nyam.. sedapnya.



Sebelah lagi buah avokado buat jus campur ngan mangga, sedap giler aku rasa.



Muncung budak ni dulu yang merasmikan jus avokado plus mangga ni

Friday, 14 October 2011

Sup Tulang "Jewel In The Palace"

Assalamualaikum,

Dah seminggu rupanya tak de berita terkini kat blog aku yang dah naik berkarat ni, apa taknya aku ni penat la sangat kononnya. Disebabkan kepenatan melampau dicampur kemalasan sampai rumah aku dah tak terurus. Cuba bayangkan seminggu jugak aku tak menyapu sampah, mengemop lantai, cuci bilik air, kain baju tak berlipat, nasik tak masak, agak2 boleh hidup ke dalam rumah camni. Bila bukak je pintu rumah terkejut tetamu tak diundang hee... Hari ni aku dah okey dan segalanya berjalan seperti biasa baru la ada rupa rumah.

Semalam melayan drama korea Jewel In The Palace membuatkan aku teringin nak makan sup tulang, kalau ikutkan dalam cerita tu tiga hari kena reneh sup tulang mau lapor perut aku nak tunggu tiga hari. Zaman dah moden pressure cooker kan ada nak buat apa tunggu sampai tiga hari buat abis gas aje.


Ada pressure cooker cam ni tak yah penat nak tunggu 3 hari 15 minit pun dah cukup. Pressure cooker ni pemberian dari mak mertua yang baik hati.



Sila pilih tulang terbaik dari peniaga daging untuk mendapatkan sup tulang yang sedap, kalau tak ada dapatkan dari jabatan perbekalan istana. Buat susah2 aje beli kat pasar pun boleh.


Dah namanya sup tulang "Jewel In The Palace" kena la guna rempah ratus dari istana di zaman silam


Bahan sampingan selain lobak dan saleri buh la kentang jugak


Daun sup dan daun bawang untuk lengkapkan sup tulang


Bila sup tulang dah masak tabur daun bawang dan daun sup yang dihiris bersama bawang goreng, sup jadi lebih kaw!




Sup tulang sedap dihirup begitu saja atau makan dengan nasi, lagi kaw bila ada cili kicap. Masak sendiri puas makan kalau beli semangkuk lima hengget tak puas hirup sup dah abis.
 
Untuk dapatkan resepi sup tulang "Jewel In The Palace" sila tonton rancangan Jewel In The Palace di TV ALHIJRAH setiap isnin hingga khamis pukul berapa ya lupa plak.

Saturday, 8 October 2011

Akhirnya Rahsia Terbongkar!

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu, hari2 cuti ni mesti banyak rancangan bersama keluarga nak dilaksanakan betul tak. Anak2 aku misalnya time cuti hujung minggu ni sibuk merengek ajak dibawak berjalan, pegi main kat taman pun jadilah. Tapi hari sabtu camni abahnya tetap gak kerja, aku je la yang melayan anak2 yang pepagi lagi dah bangun.

Rahsia apa agaknya yang terbongkar tu ya? sebenarnya dek kerana ketulusan hati sang suami yang membawa bekalan "Daging Kuda" yang aku masak tempoh hari untuk diberi kepada tokey kanten, akhirnya si tokey kanten tak tergamak nak menyimpan rahsia lagi, Sebenarnya tokey kanten tu cuma mempermainkan suami aku Daging Kuda tu adalah daging biasa sebenarnya cuma gred yang agak bagus. Berhari2 dia menyimpan rahsia akhirnya disebabkan dah tak tergamak terus bergurau melampau macam tu dia berterus terang pada suami aku. Ambik ko tipu lagi bab2 makanan ni tak baik tau, sendiri yang rasa bersalah. Dia berterus terang sebab tau yang aku tengah mengandung takut aku ni berharap sangat agaknya, takde maknanya aku belum la desperet sangat nak makan daging kuda kalau ikan baung tu tak pe la jugak.

Walau dah dipermainkan oleh si tokey kanten tu hubungan suami aku ngan orang2 kanten tu masih cam biasa takde pulak dia nak bermasam muka atau berperang. Katanya biasa la tu gurau2 manja hee.. lepas ni boleh makan free selalu kat kanten.

Resepi Daging Goreng Kunyit


Setengah kilo daging dibahagi dua bersihkan dan rebus bersama hirisan halia
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci hali
1 inci kunyit hidup
cili api ikut suka
sedikit serbuk kunyit kalau suka
garam

Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit
hiris nipis daging
cili api di hiris

tumis bahan yang ditumbuk sampai agak2 garing
masukkan hirisan daging dan masak sekejap
masukkan sedikit air rebusan daging
masukkan cili yang dihiris
kalau suka tambah serbuk kunyit
perasakan dengan garam dan perasa

Thursday, 6 October 2011

Kek Batik

Assalamualaikum,

Semalam seharian aku tak bukak lappy sebab kepenatan gara2 disuruh berpuasa sebab nak minum air gula. Ingatkan pegi klinik semalam boleh terus minum sekali kena pulak menunggu sampai pukul 9 lebih gara2 drakula yang nak ambik darah datang lambat. Hampeh betul perut aku yang berbunyi2 ni nak naik pedih cam nak gastrik kena plak menunggu lebih pukul 11 baru boleh makan. Haru betul aku kena tahan lapar lebih 12 jam kalah puasa di bulan Ramadan. Disebabkan perut dah masuk angin aku pun naik angin sama, semua kerja aku malas nak buat nasib ar rumah sendiri kan kalau duk ngan mak mentua mati aku kena keji hee...



Bila angin dah ok baru aku buat kek batik sebab aku rasa teringin sangat nak makan kek batik. Punya la banyak aku bubuh coklat sampai aku pening coklat plak bila makan kek batik ni. Mujur la kek batik aku buat ni menjadi dulu buat tak boleh nak potong sebab terlebih lembik. Resepi kek batik main campak2 ikut suka nasib menjadi kalau tak campak2 dalam tong hee.. Suka makan manis2 masa mengandung ni mujur tak de kencing manis, moga anak dalam perut ni nanti manis je orangnya.

Tuesday, 4 October 2011

Gulai Telur Itik Lagi

Assalamualaikum,

Ermm hari ni masak gulai telur itik lagi sebab telur itik yang masih ada lagi nanti simpan lama2 takut buruk plak. Telur itik tu dah buat kek butter tapi hasilnya tak memberangsangkan jadi tak dapat nak tayang. Kali ni buat gulai lemak cili api telur itik edisi bersih sebab segala cili, bawang dan kunyit aku tapis sebab takmo kuahnya nampak serabut cantik sikit kuahnya sebab takde hampas baru sedap mata memandang.



Gulai Lemak Cili Api Telur Itik



Ulam jantung pisang cicah sambal belacan, makan tak sedar sapa2 pun yang lalu kat sebelah.

Monday, 3 October 2011

Concert Day & Graduation Ceremony Year 2011, Tadika Bijaya Wawasan

Assalamualaikum,

Selamat bertemu setelah dua hari sibuk dengan aktiviti majils pernikahan sepupu dan concert day untuk anak perempuan pada hari sabtu dan ahad sampai tak sempat nak menghapdet dan menjenguk blog kegemaran. Sempena concert day anak perempuan aku semalam sempat la aku ambik beberapa gambar yang menarik pada aku. Aktiveti bermula jam 9 pagi tapi pukul 8 dah terpacak kat Dewan Bukit Tinggi sebab anak2 tadika nak bersiap sedia macam artis nak make up2 bagai. Sila la layan gambar2 concert ni ya boleh jadi kenangan untuk anak2 aku bila besar nanti. Bila dorang besar nanti tengok balik gambar2 ni mesti tersenyum sendiri dengan kecomelan zaman riang kanak2 ribena.


 

Persembahan pertama selepas ucapan alu aluan dari pengerusi majlis dan Prinsipal adalah persembahan dari anak-anak 3 dan 4 tahun, nursery songs dan pom pom dance. Yang kelakarnya anak-anak 3 & 4 tahun ni boleh plak menyanyi sambil menangis, walau menangis persembahan tetap diteruskan.


Persembahan ribbon dance dari anak-anak 5 tahun, anak aku la tu.


Bolly Dance dari anak-anak 6 tahun, masa ni la budak kecik ni gagal menahan diri untuk naik ke pentas. Minat sangat ngan awek2 hindustan yang comel sampai nak joint sama atas pentas, anak sapa la ya hee..


Lagi persembahan dari anak-anak 6 tahun Malay Dance & Tamil Dance. Masa Tamil Dance penuh pentas kena kerumun sampai camera man tenggelam.


Upacara graduasi untuk anak-anak 6 tahun dan penyampaian hadiah untuk anak-anak 3, 4 dan 5 tahun.

Kemain seronok lagi budak ni di hari concertnya, maklum la dapai pakai baju cantik. Tahun depan boleh buat concert lagi.


video



Friday, 30 September 2011

Buru Ayam Hutan, Dapat Telur Itik!

Assalamualaikum,

Dua hari lepas suami kesayangan aku tu sibuk duk lepak kat kebun lepas habis seterip hantaran. Dah tak de trip tak reti2 nak balik, nak tengok team paintball memburu ayam hutan kat kebun katanya. Aku sound U jgn ikut memburu sama plak I ni tengah mengandung hee... steatment jeles la tu. Aku ingat banyak sangat la ayam hutan yang budak2 team paintball tu dapat rupanya hampeh sekor pun tak mengena. Agaknya mana nak dapat, tembak ayam hutan ngan gun paintball mana nak kena ayam hutan tu gelak2 lagi ada la cer tembak ngan pump gun ke baru la kena.


Aku ni berangan la dapat makan ayam hutan, alih2 telur itik yang orang tu bawak balik. Boleh la dari takde apa2 telur itik pun jadi la, nak harap aku beli telur itik memang aku dah takmo beli sejak kejadian telur itik buruk dulu. Telur itik ni fresh dari kebun penternak itik berjaya, kongsi la ngan budak2 team paint ball tu, aku dapat la 15 biji ada kecik ngan telur kembar lagi.


Baru ar cun telur itik fresh ni


Hasilnya masak gulai lemak cili api telur itik