Monday, 8 August 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Berapi!

Assalamualaikum,

Hari ni aku berbuka dengan masakan yang aku rasa paling best hee... aku je yang kata. Aku masak daging salai masak lemak cili api yang dah tentu berapi. Resepi google kat MyR, Blog-Model 80an dan Blog Jom Masak Masak untuk rujukan sebab resepi asal yang aku ambik dari sepupu dah kena serang virus apa taknya main ingat je kat kepala sbb malas nak tulis konon2 boleh save la cam komputer tapi hampeh ingat2 lupa. Nasib baik zaman dah maju boleh la google.



Sedap daging salai masak lemak cili api ni, tapi kesian plak kat anak aku dia kata pedas.

resepi:
daging dibersihkan dan dipanggang kemudian hiris nipis supaya senang nak makan
cili api, kunyit hidup, bawang merah dikisar dan masak dulu dengan daging yang dihiris sebelum masukkan santan.
serai diketuk dan
daun kunyit dicarik
masuk dalam kuah dan teruskan masak sampai kuah masak.
buh garam.
dah masak tutup api
*kuantiti bahan2 pandai2 ejas sesuai dengan banyak mana dagingnya. Nak resepi yang lengkap rajin2 la google kat blog masakan yang glamer.



Milk shake dah separuh pun gedik nak ambik gambo hee..

5 comments:

ibh said...

Sodap tu wehhh...pedas lg sedap..Fuhhhh...dugaaannn..ngeeee

Cik Ina Do do Cheng said...

dik ko jangan tunjuk milk shake tu boleh. dah lama tak minum . daging salai sedapnya lagi pedas lagi sedapkan. budak je takut tak tahan pedas plak.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy lum penah mkn daging salai..nk cubalah nnt..

gerhana luka said...

cik ina buat la milk shake tu senang je kan hee.. boleh minum banyak2 masa berbuka jgn mare...

ibh said...

Ko tau mully..ni yg buat aku nak buat oreo milk sahke ni...teringat2 air tu kat SR..hehhehee