Wednesday, 17 August 2011

Cucur Udang la Pulak!

Assalamualaikum,

Ni juadah berbuka aku semalam, senang sangat kan untuk orang yang dah malas nak masak makanan yang berat2 cam aku ni. Bukan apa aku ni dah rasa nak pitam dok kat dapur maklumlah ibu hamil memang ada sindrom letih yang amat bila berpuasa tapi kena gagahkan jugak badan sebab nak puasa full tahun ni tak susah nak mengganti puasa pulak.

Kali ni buat cucur udang pulak sekali dengan buat sos sendiri ambik resepi Cik Ina Do Do Cheng tapi sebab aku ni terlebih pandai aku pun pandai2 tukar resepi heee. Bab sos ni masih belum menjadi sebab puasa tak dapat nak rasa. Lepas berbuka ejas balik sos bagi balance rasa pedas, manis, masam dan masin sos kalau tak rasa tawar jer, sebab takut termasin sos tu yg tak berani nak letak garam. Dah ejas baru best sikit je rasa sos ni.


Cucur udang tak cantik benor rupanya janji sedap sudah, berbuka makan cucur udang je dah kenyang. Resipi asal cucur bawang Cik Ina Do Do Cheng aku tukar jadi cucur udang.

resipi:
tepung gandum agak2 la nak banyak mana
bawang besar bombay hiris nipis
garam secukup rasa
soda bikarbonat
telur sebiji
daun kucai
udang potong kecik2
udang sekor2
air suam2 kuku

campur semua bahan dalam bekas kecuali udang sekor2
bancuh dengan air suam2 kuku sampai adunan agak cair dan tak terlalu kental
biarkan adunan selama 30minit sebelum mula menggoreng
goreng cucur udang dan letak udang sekor2 atasnya.
kalau suka garing nipiskan adunan masa masuk dalam kuali
kalau suka yang banyak isi tebalkan adunan masa menggoreng.


Sos pencicah segan nak tepek resepi sebab tak berapa nak menjadi lagi heee...

2 comments:

Lady of Leisure said...

hehe kitorang pun peberet cucur udang ni.. slalu beli.. kalau buat sdiri lagi best kan..

Cik Ina Do do Cheng said...

sedapnya makan cucur udang masa berbuka, kalau cik ina dah tak makan nasi dah.oooo ko pregnant ye, baru tahu ni . laratnya ko puasa masa pregnant.