Thursday, 31 May 2012

Beignets Bourguignons : Berbelit Lidah Nak Sebut

Assalamualaikum,



sapa pernah buat kuih yang susah nak sebut ni? alkisahnya kuih ni aku ambik resepinya dari blog Shahriah Abdullah la sape lagi terima kasih ya Kak Sha untuk resepi ni. Aku ni pantang tengok makanan yang sedap2 mesti nak try je membuatnya. Kuih ni bukan baru kubuat tapi dah lama sebelum lappy aku buat hal hari tu sekarang baru sempat nak menayang.



aku cicah kuih ni dengan sos coklat campur cheese pehh sedap



siap je buat kuih ni, anak2 buah aku sampai terus dorang terkam habis licin, Alhamdulillah. Meh aku salin balik resepi untuk rujukan dihari tua hee..

175 g tepung kek
50 g gula castor
2 biji telur - kocok
2 sudu besar paste oren
75 g butter

cara2
campur semua bahan dan gaulkan
balut dalam plastik wrap simpan dalam esbox 2 jam
keluar dari esbok dan terap, potong dan goreng
goreng guna api slow nanti cepat hangus kalau api kuat.

6 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam GH,wah dah buat ke benda Allah haha susah sangat nak sebut nak tulis,akak mmg ada merancang nk buat tapi belum jadi2 lagi sbb bizi macam2 benda nampak sedap tu cicah sos coklat kan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

WoW! walaupun susah nak menyebut tapi kejadiannya si cik beignets tu bukan main mengancam lagi.. dengan sos coklatnya waduh2 garing pulak tu wahhhhh... macehh kerana sudi mencuba yaa.. cayanggg :))

ibh_sue said...

Kah..kah..kah..Gelak dulu..Sbb mmg kompem x ble sebut nama kuih tu. Hari tu, masa kak sha up kuih ni..mmg teringin nak buat. Tapi nak buat mcm mana mood M aku tu lagi kuat dr keinginan anak tekak aku yg nak merasa kuih ni.
Kalo dekat dgn ko, kompem aku buat muka x malu datang makan..kikikiiii

gerhana luka said...

sedap tau kuih yg susah nak sebut ni Sue gebuss dan harum macam kek juga hee..

Kak Sha tak rugi saya cuba masakan Kak Sha memang sedap2 belaka hee..

Kak Noor memang banyak sangat
masakan yang nak dicuba ni pun pilih mana yg senang & cukup bahan seadanya kat dapur menjadi la ya hee...

Rinna said...

Waahh tgk pun tau gebusnyaa.. rajin betul GL ...

Anonymous said...

Superb, what a blog it is! This webpage provides valuable information to us, keep
it up.

Review my site ... visit the up coming website