Monday, 24 June 2013

Red Velvet Cup Kek Superbb!

Assalamualaikum,


Sedap kek ni, memang moist sangat, tak rugi buat guna resepi dari blog Hanamemories ni. Sebenarnya dah banyak kali cuba buat red velvet tapi tak puas hati sebab ada je yang tak kena dengan red velvet tu. Tapi aku ni memang jenis yang rajin mencuba dan akhirnya dapat jugak resepi red velvet yang sesuai dengan selera aku. Disebabkan dah dapat resepi yang sesuai maka aku akan simpan resepi yang ini dan memang akan buat lagi lepas ni. Thanks utk Kak Hana atas resepi red velvet yang sedap ni.

Red Velvet Cup Kek

2 cawan tepung kek / superfine*
2 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 sudu kecil garam*
1 cawan buttermilk
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak
1/2 cawan air panas + 2 sudu besar
2 biji telur saiz A
esen vanila

sediakan buttermilk - (1 cawan susu campur dengan 1 sudu cuka biar 5 minit) boleh juga guna 3/4 cawan yogurt + 1/4 cawan susu.
satukan bahan bertanda * ayak dan ketepikan
dalam bekas lain satukan gula, minyak dan telur, pukul hingga kembang.
Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila pukul lagi sampai sebati.
masukkan bahan yang diayak sikit-sikit sambil putar perlahan sampai sebati..
akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
tuang dalam acuan dan bakar hingga masak

*tak dan nak buat toping dah kena ngap...

2 comments:

mama sara nur said...

assalam
salam singgah dan kenal2 ye
memang superbbb cc rv ni
emmm yummmy

Asyifa Mustaffa said...

ait..sama la kita...weken aritu pun buat rvc resepi ni gak...mmg sedap...:-)

kena plak ngan krim dia....mmg habis hri tu gak anak2 mknnya....hehe...