Tuesday, 25 June 2013

Kari Kepala Ikan Bersama Terung Panjang

Assalamualaikum,

Lama tak masak kari kepala ikan agak-agak berbulan jugak la, sebabnya en.suami dah lama tak pegi kolam pancing. Bukan apa la kan takmo beli kepala ikan semata-mata sebabnya mahal, lebih baik beli sekor ikan besar kat kolam pancing boleh buat masak macam-macam dengan sekor ikan tu. Dapat berjimat sikit bila beli ikan kat kolam pancing. Harga ikan kat pasar sekarang ni rasa macam mahal sangat la pulak tiap kali pegi pasar je mesti termenung dengan harganya. Kadang-kadang kalau MIL aku datang dari Terengganu mesti dia bawak bekal macam-macam jenis ikan satu tong polistrin untuk famili aku, murah dan fresh katanya. Jauh perjalanan ikan untuk aku kan, terima kasih untuk MIL aku yang pemurah membekalkan stok ikan fresh untuk kami sekeluarga.


kari kepala ikan tengah mendidih dalam kuali


dah siap masak baru pindahkan dalam periuk.

Kari Kepala Ikan

kepala ikan + sehiris isi ikan
bawang merah
bawang putih 
halia
halba campur
serbuk kari
cili blend
daun kari
air asam jawa
santan kelapa
air secukupnya
minyak untuk menumis

tumis bawang merah, bawang putih, halia, daun kari dan halba campur sampai naik bau.
masukkan sedikit cili blend untuk bagi pedas dan tumis sampai garing.
masukkan serbuk kari yang di bancuh menjadi pes masak sampai pecah minyak
masukan air asam jawa
masukkan terung panjang yang di belah dan masak sampai terung agak lembik
masukkan kepala ikan dan tambah air dan santan secukupnya.
biar mendidih sambil dikacau supaya kuah kari tak berbintil. perasakan dengan garam dan secukup rasa.
dah masak boleh la tutup api.

Aku masak kari ni main agak-agak je bahan-bahannya sesuai dengan saiz kepala ikan. Kari kepala ikan yang mudah disediakan ni memang menjadi pujaan en.suami  yang gila kari. Masak ikut bahan yang ada je malas nak bubuh eksesori tambahan, janji sedap.

No comments: