Saturday, 15 June 2013

Kek Batik Cheese Yogurt

Assalamualaikum,

Minggu ni memang mood memasak aku dah membuak-buak, macam-macam aku masak nasib baik ada orang tolong makan. Hari ni je punya la semangat aku buat durian crepe dan pavlova. Crepe durian tu pun sebab kakak aku dah pesan awal-awal minta aku buatkan gara-gara aku post kat facebook sampai terliur dia. Nasib la adik aku ada nak balik kampung so dapat la kakak aku tu merasa. Sebagai penambah bekalan aku buatkan jugak pavlova untuk bagi kat orang kampung merasa (bajet sekampung merasa ko ha.ha.ha)

Kek batik cheese beryogurt ni aku buat hari jumaat so hari ni dah set baru potong. Sedap tau kek batik ni, aku saje ejas-ejas resepi biskut merie lapis cheese dari Hanamemories, nasib baik menjadi sodap.



bagan-bahan

250g cream cheese tartura extra 10%
1 cup yogurt asli
1/2 tin susu pekat manis
pukul sebati semuanya ketepikan

250 ml susu segar suam
1 peket biskut marie perasa coklat
nestum secukupnya
coklat chips utk hiasan


susun jangan tak susun
 
celup biskut marie dalam susu suam dan susun dalam loyang
tuang adunan cheese secukupnya dan ratakan kemudian tabur nestum
celup lagi biskut marie dalam susu suam dan teruskan melapis hingga habis
lapisan akhir tabur nestum dan juga coklat chips
simpan dalam peti ais sampai kek batik set baru dipotong
*dengan bahan-bahan ni dapat la menghasilkan kek batik yang kecil 



lapisan akhir



sedia dinikmati... yummy..

3 comments:

zila norazila said...

Ppgi tgk nie jd kecurr tau..he hee

Acik Erna said...

GL..tak pernah lagi acik buat kek batik gitu.biasanya guna milo je

Rina AVAIL said...

adoilaa kecur tauu..dahla pose..nak try la buat