Monday, 8 October 2012

Cheese Kek Bertabur

Assalamualaikum,


Cheese kek ni dah lama buat sebenarnya, tapi hari ni baru berkesempatan nak tunjuk-tunjuk. Cheese kek bertabur ni hasil usaha aku meniru resepi orang jauh di Brunei sapa lagi Kak Noor la. Dah dua kali buat kek ni sebenarnya dan yang pertama kali dulu aku lapiskan dengan jem strawberry sebab along beria-ia nak aku buh jem strawberry. Yang Tak syoknya aku punya cheese tu saiz gedabak parutannya maklumla takde pemarut yang sesuai hentam aje la janji ada cheese nak ditabur.


masa bakar kek ni je aku dah rasa tak sabar nak makan maklumla baunya sedap bebeno kik.kik.kik
Time mengacau topingnya lagi la aku suka, abang pulak mula la sibuk nak rasa. bila siap je masing-masing siap sedia nak makan tak dan masuk esbox dah tinggal separuh kena ngap.



untuk yang nak cuba kek ni boleh la ambik resepi Kak Noor ni yang aku copy semula. Terima kasih ya Kak Noor.

Kek Cheese Bertabur

 Sumber : Bicara Kak Noor

Bahan2nya untuk Kek Span
12 oz  or 325 gm tepung optima (aku guna tepung naik sendiri)
6 oz  or 175 gm mentega
5 biji telur gred A
2 oz or 50 gm air sejuk dari petiais
sedikit esen vanilla

Semua bahan2 diatas dimasukkan dalam mixer dan dipukul sehingga gebu dan putih 
Masukan dalam loyang 10" x 10" nak bakar lah didalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 220'C  selama 30 minit  dah masak di potong 2
Boleh jugak menggunakan loyang 8" x 8" tapi mesti 2 loyang lah untuk buat dua lapisan.
Dah masak sejukan sekejap

Bahan untuk cream cheese
125 gm cream cheese Philadilphia
375 gm susu segar atau susu cair
35 gm gula 
40 gm tepung jagung
1/2 buku cheese cheddar diparut boleh jugak dikurangkan

Campurkan sedikit air kedalam tepung jagung dan gaul sehingga sebati,masukan susu dan gula dan kacau sehingga sebati masak di atas api dengan api yang perlahan sehingga pekat
Angkat dan tutup api masukan cream cheese dan gaul  sehingga rata..
Lapislah kek span tu dengan cream cheese,letakkan kek span lagi sekali dan cream cheese dan akhirnya taburkan cheese cheddar yang telah di parut
Masukkan dalam petiais supaya mudah untuk memotong dan lebih sedap dimakan sejuk

macam biasa la Dak Tecik aku tu cukup suka makan cheese kek, pantang je dia nampak orang makan terus  datang dekat mintak disuap.

2 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Gh..
terimakasih ya kerana sudi try resepi akak tu ala resepi mudah je kan,sbb guna tepung optima tu kira nya ada shortcut sikit lah tapi alhamdulillah sedap kan heeee

ibh_sue said...

Uih!!! Kak Noor sampai dulu la..Heheheh..Mully..Sedap tu..Chese bertabur..