Thursday, 29 November 2012

Durian Sebonet Kereta : Ada Berani?

Assalamualaikum,


Sapa berani bawak durian sebonet kereta cenggini? korang mesti tak berani sebab baunya je boleh buat kepala pening. Suami aku memang berani dan yang menjadi mangsanya aku ngan anak-anak menahan bau durian dari Pahang ke Terengganu. Amek ko masa drive kereta tu sudahnya suami aku pun naik pening apa taknya terkena plak tayar kereta kakak ipar aku pecah kat kenyer sebab langgar lopak. Perjalanan yang sepatutnya pendek jadi panjang sebab jalan banyak sangat lopak mau tak pening kepala duk dalam kereta bau durian.

4 comments:

Norzie hany said...

Banyaknya....

Uncle Lee said...

Hi, that's a lot of durians. Please x'cuse I comment in England talk sebab my bahasa suda out of tune, sebelum Merdeka...

Anyway, no problemos about the smell, and durian smell can go a long way and last days. Your neighbours pun tau bila you beli durians, ha ha.

Ok, you go chari a shop that sells charcoal. Beli a few, the size of a brick, put 2 pieces in the trunk of your car next time you beli or carry durians.
The smell will go away.

Charcoal absorbs smells....also can put satu kechik piece in the fridge incase ada udang smell.

Charcoal also absorbs poison....and is being sold as charcoal tablets, aka 'Ultracarbon tablets'. You'll find these at your Drugstore, not expensive.

And kalau ada bad perut sakit, food poisoning, lari bathroom few time...take 2 tablets, or 3....it will stop your running to bathroom.
Old days when I travelled out of town on business, I carry in my car a packet, as sometimes the rojak or mee rebus I eat at small tows don't agree with my tummy. I swallow 3 quick. It helped.

Hope the above will help.
You have a nice day, and keep a song in your heart.
Best regards,
Lee.
ps, this coming to you from Canada.

ibh_sue said...

Uih!..Aku lak yg naik loya.. Busuk wehhh... Dah la susah nak hilang pulak tu baunya. Aku kalao beli mesti yg dah siap dia pack kan dlm polistrine or tuperware terus. Kalo tak aku ckp kat hb aku..Tak payah beli lah bang..Hehehehe.

Doyan byk tu boleh la buat crepe doyan ya..Hehehehe

gerhana luka said...

Uncle Lee thanks utk tip hilangkan smell durian tu, kereta I mmg dah bau semacam ni siap spray perfume. next I cari charcoal nak put inside bonet car tu kalau bau tak hilang nanti nak balik Klang confirm pening lagi.

Sue doyan sebonet ni Kakak Ipar I buat jamu kawan2 ngan sedara mara, satu hari suntuk camping depan rumah makan doyan heee... ada sebekas yang dah siap kopak simpan dlm chiller tengok ar nak buat apa nanti. Sue I tak berapa gemar la crepe durian sbb rasa cream tu muak dgn doyan, kalau buat roti jala cicah ngan serawa doyan tu mmg licin la.